Post-actieven dag erg succesvol

Woensdag 29 juni jl. heeft een groep post actieven in de historische marinestad Hellevoetsluis een bezoek gebracht aan het cultuurhistorisch maritiem erfgoed AMS 60 Bernisse. Het is, voor zover bekend, de enige mijnenveger in West-Europa van de AMS 60 klasse die nog in de vaart is.
Aan boord werden de gasten hartelijk ontvangen door de voorzitter Gerrit van Elst en zijn collega’s van de stichting tot behoud van de AMS BERNISSE. Op enthousiaste wijze vertelde Van Elst over de geschiedenis van het schip en op welke wijze deze nu, door uitsluitend vrijwilligers, in stand wordt gehouden.

Hierna bracht de vicevoorzitter van de stichting dokter G.F. Pop, KTZ (AR) E.P. van Etten de aanwezigen op de hoogte van de stand van zaken van de geneeskundige dienst van de Koninklijke Marine. Na een rondleiding door het schip werd genoten van een uitstekende “blauwe hap” met zorg en kunde bereid door een echte ouderwetse marine kok!
Helaas bleek het geplande bezoek aan het voormalig ramtorenschip De Buffel, eveneens een uniek stuk maritiem cultureel varend erfgoed, geen doorgang kon vinden vanwege filmopnames. Hiervoor in de plaats stond een bezoek aan het voormalig lichtschip Noord Hinder.

Tenslotte werd koers gezet naar een gezellig terras waar, onder het genot van een drankje en een lekker hapje, nog even gezellig nagepraat werd voordat de thuisreis weer aanvaardt werd.

Foto’s: A.J. Peeters