In memoriam – KLTZ(AR) bd. Dr. Ariaan Dirk Pieter van Walsum

ADP van Walsum in Bergen, NoorwegenOp 21 december 2023 is te Den Haag overleden KLTZ(AR) bd. Ariaan van Walsum op de leeftijd van 68 jaar. Bij leven was Ariaan van Walsum echtgenoot van Petra, vader van Dieuwertje en Nadine en grootvader van Teun. Na dienstplichtig arts te zijn geweest bij de Koninklijke Marine, specialiseerde hij zich als traumachirurg. In die hoedanigheid keerde hij terug als reservist bij het IDR en maakte meerdere uitzendingen mee. Omdat onderricht en kwalitatieve verbetering hem na aan het hart gingen, droeg hij bij aan oefenen en trainen van geneeskundige eenheden van de KM en stond hij aan de bakermat van de procesbeschrijvingen van de varende rol 2 aan boord van Zr Ms schepen. Het maritieme trok hem niet alleen in het werk. In de vrije tijd was hij graag aan boord van zijn eigen zeilschip om van het zilte nat te genieten. Dit maakte hem ook bij uitstek geschikt om de overtocht van Zr Ms Pelikaan van Curaçao naar Den Helder in 2019 medisch ‘af te dekken’, zijn laatste reis in functie als scheepsarts.

Officiersdassen, -strikken en -lavallière

Recent is bij het bestuur van Dokter Pop onder de aandacht gebracht dat de officiersdassen en strikken van de Geneeskundige Dienst der Zeemacht niet meer beschikbaar zijn.
Verbinding en herkenbaarheid van onze dienst is voor de stichting Dokter Pop erg belangrijk en deze dassen zijn daar van oudsher onderdeel van. Er is dan ook door het bestuur besloten om de dassen en strikken opnieuw te laten produceren bij de Haagse herenzaak Late Vogels 1882 (F.G. van den Heuvel). Daaraan gaan we de lavallière voor het damestenue toevoegen om het toch enigszins treurige exemplaar, dat door Defensie wordt verstrekt, te kunnen vervangen.

In de kleinste oplage zullen de kosten voor deze – zijde – pronkstokken rond de 75 euro komen te liggen. Mocht de interesse groot zijn, kan de oplage vergroot worden en dat zal de prijs ten goede komen.

Graag horen wij of iemand de das, strik en/of lavallière op voorhand al wil bestellen. Graag zo spoedig mogelijk aangeven door middel van een mailtje naar secretaris@dokterpop.nl.

Lief en Leed

Onze kracht als Geneeskundige Dienst der Zeemacht komt voort uit saamhorigheid; militair, burger, actief en postactief, wij horen bij elkaar. Saamhorigheid betekent ook solidariteit en verbondenheid, elkaar vasthouden, troosten, gelukwensen en aanmoedigen als het nodig is. Soms ontsnapt een dergelijk moment aan de aandacht, maar heb jij het wel opgemerkt. Jij kunt dan het verschil maken. Je mag er ook aandacht voor vragen. Voor jezelf en anderen. Als bestuur zullen we dan, eventueel samen met jou, passend reageren of een hand uitsteken. Dit kan een telefoontje, kaartje of bloemetje zijn of misschien gaan onze ‘support officers’ langs.

Hiervoor hebben wij een commissie in het leven geroepen met een mailbox: via het formulier kun je een bericht met een eventuele bijlage sturen.

Kijk naar elkaar om en zorg voor elkaar!

Penningmeesterschap overgedragen

Op 23 januari heeft Nico van Roden na een kwart eeuw het penningmeesterschap van de Stichting overgdragen. Het is nu in de kundige handen van Rick Ravensburg. De Stichting is Nico enorm dankbaar voor het jarenlange stipte uitvoeren van het financiële beleid en het overige bestuurswerk dat hij voortbracht. Er zal op gepaste wijze afscheid genomen worden!

Wapenschild Geneeskundige dienst Koninklijke marine

Het wapenschild van de Geneeskundige dienst van de Koninklijke marine is nu te koop voor slechts € 29,00 (incl. verzendkosten). Stuur en email aan: penningmeester@dokterpop.nl met naam en adres waarheen de bestelling moet worden verzonden en stort het bedrag op rekeningnummer NL29 INGB 0007 5327 12 t.n.v. stichting dokter G.F. Pop o.v.v. wapenschild GNK-dienst KM.

Geslaagd Mini Symposium dokter G.F. Pop

Vrijdag 11 november ’22 vond in hotel Mooi Veluwe in Putten het Mini Symposium dokter G.F. Pop plaats. De vicevoorzitter LTZ 1(AR) Pieter Dijk van de stichting dokter G.F. Pop heette de aanwezigen hartelijk welkom en introduceerde de dagvoorzitter LTZ 1(AR) Thijs Wingelaar, die zelf later in het volle programma ook een presentatie zou verzorgen. KLTZ(AR) Gerda Starken, Hoofd Geneeskundige Zorg Koninklijke Marine sprak over de specifieke problemen waarmee vrouwen in de krijgsmacht te maken kunnen krijgen.

Majoor apotheker dr. Debbie Knotnerus, apotheker Defensie Farmaceutische Dienst, prak over het gebruik van psychotrope middelen na trauma.Psychotrauma en PTSS nemen jammer genoeg een belangrijke plaats in binnen de militaire gezondheidszorg. Er zijn diverse succesvolle en minder succesvolle behandeling.

De volgende spreker, drs Stan Aldenhoven, chief information officer Defensie Gezondheidszorg Organisatie, verzorgde een interessante lezing over de automatisering in de militaire gezondheidszorg.

Na de pauze besprak de, pas gepromoveerde, LTZ2OC(AR) KMR dr. Cornelis de Pijper hoe onze militairen met preventiemaatregelen beschermd kunnen worden tegen (uitheemse) infectieziekten. Het vaccinatieschema tegen een oude vijand, hondsdolheid (Rabiës), is onder de loep genomen. Uitgebreid onderzoek binnen onze krijgsmacht heeft geleid tot een nieuw, korter, schema.

KLTZ(TA) Nanda van Klink, chef staf Defensie Tandheelkundige Dienst Was de volgende spreker met als onderwerp “De mond is de spiegel van de gezondheid” Hierbij werd o.a. ingegaan op de omstandigheden waarin militairen hun gebitshygiëne kunnen verzorgen en over de verschillen in de status van de gebitten tussen vrouwen en mannen.

De dagvoorzitter, LTZ1(AR) dr. Thijs Wingelaar, AIOS Bedrijfsgeneeskunde, besprak de medische begeleiding tijdens extreme inspanning. Sergeant der Mariniers Robert Imthorn had 25 uur lang met een rugzakbepakking van 45 kilo afwisselend hardgelopen en gemarcheerd. Dat werpt de vraag op: Hoe zorg je voor verantwoord verbeteren van de performance en welke middelen staan je hiervoor ter beschikking?

De laatste presentatie werd verzorgd door LTZ2OC(SD) William Spinhoven, MSc en SGTMARNALG Peter Valentijn van het Fieldlab Korps Mariniers. Met state of the art wearables en sensoren monitort het Fieldlab de fysieke prestaties van mariniers. Het doel daarvan is om de belasting en belastbaarheid beter met elkaar in evenwicht en geeft inzicht voor de toekomst en trainingsprogramma’s. Daarnaast worden hulpmiddelen praktisch getest om het lichaam te ontlasten bij zware en langdurige inspanning. Aan het einde van het symposium was er ruimte voor vragen en discussie waarvan goed gebruik werd gemaakt.

Dagvoorzitter LTZ 1(AR) dr. Thijs Wingelaar bedankte alle sprekers en overhandigde hun de traditionele kruik scheepsjenever. Als blijk van dank en waardering voor de goede en humoristische wijze waarop hij het symposium heeft voorgezeten overhandigde de vicevoorzitter van de stichting dokter G.F. Pop, LTZ1(AR) Pieter Dijk ook hem een kruik echte scheepsjenever. Hierna werd nog gezellig informeel nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje.

Pieter Dijk nieuwe vicevoorzitter

Op 14 september heeft de Stichting LTZ1 (AR) Pieter Dijk verwelkomd als vicevoorzitter. Pieter heeft uitgebreide operationele ervaring en is momenteel werkzaam op het DGOTC bij het trainingscentrum. Vanuit het verleden brengt hij ook bestuurlijke ervaring mee. De overige bestuursleden zijn erg blij met de versterking van het team met deze enthousiaste collega. De exacte rolverdeling zal binnenkort bepaald worden. En een passende foto zal ook op termijn aan de site worden toegevoegd.

Bert de Hosson benoemd als honorair officier

Het bestuur van de Stichting heeft op 14 september afscheid genomen van Bert de Hosson als bestuurslid. Sinds 1999 is Bert werkzaam geweest voor de Geneeskundige Dienst der Zeemacht en sinds 2004 is hij bestuurslid geweest van onze Stichting. Bert heeft zich ingezet voor de saamhorigheid binnen de doelgroep van de Stichting en het bestuur. In het bijzonder is hij betrokken geweest bij de Postactieven bijeenkomsten, het partnerprogramma tijdens het middagsymposium en de Dies-viering. De benoeming vond plaats onder het toeziend oog van de Honorairen Kouwenberg en Neuteboom bij zijn afscheidsdiner. Hij ontving de bijbehorende oorkonde uit handen van de huidige voorzitter.